Kim jest Trener personalny wellness?

Trener personalny wellness to Trener zdrowego stylu życia

Ten stosunkowo nowy zawód, niedawno pojawił się na polskim rynku. Niestety, zanim się spopularyzował jego znaczenie zostało wypaczone przez firmy sprzedające w sieci suplementy diety i kosmetyki, które w ten sposób nazywają swoich handlowców. Reklamują szkolenia i zatrudnienie w kierunku, który w rzeczywistości ma niewiele wspólnego z zawodem trenera wellness. Wiele osób zawiodło się, bo nie tak wyobrażali sobie zawód trenera wellness.

Nasza fundacja chce przywrócić znaczenie i autorytet trenera wellness jako osoby, która prowadzi zdrowy styl życia zgodny z ideą wellness i pomaga innym w dokonaniu pozytywnych zmian w ich stylu życia.

Trener personalny wellness to osoba, która podchodzi holistycznie (całościowo) do tematu zdrowia, dba nie tylko o ciało, tak jak np. trener fitness, ale również o stan psychiczny i duchowy oraz, zgodnie z filozofią wellness, dba równoważnie o wszystkie obszary życia.

Zawód Trener personalny wellness składa się z czterech kompetencji wellness: Ekspert... (więcej), Doradca żywieniowy... (więcej), Instruktor rekreacji ruchowej... (więcej) i Doradca psychologiczny... (więcej).

Trener personalny wellness lekarzem zdrowia

Trener wellness jest lekarzem zdrowia, czyli posiada umiejętność zapobiegania chorobom i przedłużania życia. Promuje zdrowie i sprawność fizyczną oraz dba o higienę środowiska.

Trener personalny wellness pomaga innym wprowadzać pozytywne zmiany w życiu, uczy jak prowadzić zdrowy styl życia, a w szczególności jak:

• odżywiać się zdrowo, eliminując złe nawyki i przyzwyczajenia
  • uprawiać aktywność fizyczną wellness, która jest oparta na codziennej aktywności ruchowej
  • dbać o swoją psychikę, żeby rozumieć jej wpływ na zdrowie
  • radzić sobie ze stresem
  • interpretować filozofię wellness

Trener personalny wellness potrafi leczyć zdrowym stylem życia!